Krstarenje Nilom

 

Krstarenje Nilom je prilika da se upozna jedna od najstarijih civilizacija na planeti, kontinuitet od preko 5000 godina stalnih dešavanja, bilo da su u
pitanju ratovi ili veliki građevinski poduhvati. To je i prilika da se doživi i izuzetna lepota zemlje čija je sudbina i danas kao nekad, vezana za Nil, reku koja
je jedini izvor opstanka. Plovidba brodom odvija se između Asuana i Luksora u dužini od 220 km, prilikom koje nije samo akcenat na obilasku značajnih
istorijskih mesta nego i prilika da se uživa u raskošnoj lepoti Doline Nila…

 


Luksor 
je grad u Gornjem (južnom) Egiptu. Ima oko milion stanovnika. Kao mjesto na kome se nalazio drevni egipatski grad Teba, Luksor se često naziva „najvećim svetskim muzejem pod otvorenim nebom“, a ruševine kompleksa hramova u Karnaku i Luksoru se nalaze unutar savremenog grada. Preko rijeke, na drugoj obali Nila, nalaze se spomenici, hramovi i grobnice, koji uključuju Dolinu Kraljeva i Dolinu Kraljica. Milioni turista iz svih krajeva svijeta svake godine dolaze da posjete te spomenike, a njihovo prisutstvo je ekonomski temelj ovog grada. Zbog toga Luksor predstavlja omiljenu bazu za putovanja Gornjim Egiptom, te je omiljeno turističko odredište, sam po sebi, i kao početna i završna stanica krstarenja Nilom.

 

Asuan – Grad koji se nalazi na kataraktu pored Velike Asuanske brane nosi simbol trgovačke prestonice u doba Srednjeg vijeka, a za vrijeme drevnih Egipćana je bio glavni grad Nubijskog dijela Egipta. Mnogi pisci su napisali svoja djela u hotelu Katarakt koje se nalazi pored Kičerinovog ostrva na Nilu. Ovde se nalazi i kamenolom odakle je vađena građa za mnoge arhitektonske džinove-spomenike koji i danas prkose zubu vremena na lokalitetima širom Egipta. Turisti obavezno posjete i Botaničku baštu koja je zadivila mnoge vladare koji su osvajali ovu teritoriju.

 

KomOmbo duguje svoje ime egipatskom nazivu Nubt (‘Grad zlata’) kojim se ističe njegova značajna uloga u trgovini tim dragocenim metalom. Nalazi se pored istoimenog mjesta Ombos. Hram Kom Ombo kultna je građevina koja je bila posvećena božanstvima Sobeku s krokodilskom glavom i (Haroerisu) Horusu sa sokolovom glavom. Danas ovde živi oko 60.000 seljaka koji su većinom Nubijci koji su ovde naseljeni kada je pravljena Asuanska brana.

 

Edfu – Mesto koje nosi ime hrama koji takođe potiče iz Ptolomejskog doba i posvećen je božanstvu Horusa. Veliki broj kočija i seljaka-trgovaca čine ovo mesto interesantnim za turiste koji ovde dolaze brodovima.

 

 

 

OPIS BRODA:
Komforan kruzer koji se sastoji od 5 paluba, 60 spoljašnjih kabina, prostranog restorana, Lounge bara sa panoramskim prozorima koji omogućavaju uživanje u pogledu na obale Nila i pejzaže u pozadini; ima bazen, palubu za sunčanje, prodavnicu suvenira, zabavu u večernjim časovima uz muziku, trbušni ples i folklorne predstave. Gostima su na raspolaganju bilijar, stoni tenis; room service i usluga pranja veša na raspolaganju su 24h. Svih 60 kabina su prijatnog enterijera, imaju kupatilo tuš/wc, fen, opremljene su sa dva odvojena ležaja ili jednim duplim, klima uređajem, telefonom, satelitskom TV, mini frižiderom i sefom. Ishrana na brodu je na bazi punog pansiona (doručak, ručak, večera). Uz doručak se služe kafa, čaj i sokovi (uključeno u cijenu), popodne čaj, kafa i kolači. Lokalna alkoholna i bezalkoholna pića služe se do ponoći i nisu uključena u cijenu.

 

POGRAM PUTOVANJA
 

1. dan › Beograd – Hurgada ›

Sastanak putnika na aerodromu “Nikola Tesla“ dva sata prije polatanja aviona*. Direktan let kompanije
AIR CAIRO. Obrok u avionu. Transfer do odabranog hotela i smještaj. Noćenje.

 

2-3./10. dan › Hurgada ›

Boravak u izabranom hotelu na bazi navedene usluge, vrijeme predviđeno za odmor, fakultativne izlete i druge aktivnosti.

 

 

4./11. dan › Hurgada – Asuan ›

Odjavljivanje iz hotela u ranim jutarnjim satima, transfer autobusom do Asuana, vožnja kroz autentične predjele južnog
Egipta. Ukrcavanje na brod GRAND SUN 5* ili sličan. Smještaj u kabine i isplovljavanje . Obilazak velike asuanske brane, jednog od najvažnijih elemenata infrastrukture i kamenoloma gdje se nalazi najveći poznati drevni nedovršeni obeliks, planirane visine od 41,75m, koji je zbog pukotine u kamenu prilikom izrade, dostigao visinu od ”samo” 32,1 m. Posjeta hramu File posvećenom boginji Izidi (pod zaštitom UNESCO-a od 1979 god.). Večera i noćenje na brodu.

 

5./12. dan › Kom Ombo – Edfu – Luksor ›

Rano jutarnje isplovljavanje. Pristajanje u Kom Ombo i posjeta dvojnom Horusovom i Sobekovom hramu iz Ptolomejskog perioda. Građevina je jedinstvena po svojoj dvostrukoj arhitekturi – sve odaje hrama, dvorišta, sale, svetilišta, u potpunoj simetriji su
duplirane za dva božanstva. Nastavak plovidbe za Edfu. Poseta jednom od najbolje očuvanih egipatskih svetilišta – Edfu, posvećenom bogu Horusu. Nastavak plovidbe ka Luksoru, večera i noćenje na brodu.

 

6./13. dan ›

U jutarnjim satima posjeta zapadnoj obali Nila u Luksoru i obilazak Memnonovih kolosa, pogrebnog hrama kraljice Hatšepsut i faraonskih grobnica u Dolini kraljeva. Večera i noćenje na brodu.

 

7./14 dan › Luksor – Hurgada (aerodrom) ›

Doručak na brodu. Transfer klimatizovanim autobusom do Hurgade (aerodrom).

 

8./15 Dan ›

Let avio kompanijom AIR CAIRO za Beograd. Obrok u avionu. Slijetanje u Beograd u ranim jutarnjim časovima

 

 

 

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:
• Transfer aerodrom – hotel – brod – aerodrom kilmatizovanim busevima i minibusevima
• 3 ili 10 noćenja u izabranom hotelu na bazi navedene usluge + 3 noćenja na brodu 5* na bazi navedene usluge
• Povratnu avio kartu na relaciji Beograd -Hurgada-Beograd kompanijom “AIR CAIRO” (direktan let) sa dozvoljenih 20kg prtljaga po osobi po smjeru
• usluge vodiča na srpskom jeziku u Hurgadi i na brodu
• Sve ulaznice na lokalitetima koji se obilaze u okviru programa krstarenja

 

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:
• Aerodromske takse iznose ukupno oko 40,00 € i YQ taksu za gorivo iznosi oko 25,00 € – (aviokompanijska doplata za gorivo u slučaju poskupljenja goriva)
• Egipatsku vizu i usluge viziranja 
• Ostale individualne troškove.

 

 

Copyright © 2019 Turistička agencija Partner Travel

wizair e-mail: info@partnertravel.ba;  tel: 035/294-046